Beenhakker vlet

De vlet is een platbodem boot die z’n naam waarschijnlijk dankt aan het ‘vletwerk’ wat oud-Hollands is voor vervoer over water. Door de geringe diepgang en grote stabiliteit was de vlet hiervoor uiterst geschikt. De boot kon immers tot in de kleinste slootjes doordringen. Onze sloepen zijn gemodelleerd naar de Beenhakker vlet,. Dit is de ronde variant van de vletten en heeft een kenmerkende oprichtende steven. Koopt u een vlet, dan kiest u voor een boot met een lange geschiedenis. 

Sloep en aak

Vroeger werden vletten gemaakt van hout of staal. Inmiddels is aluminium zeer populair vanwege de onderhoudsarme eigenschappen. Gezien de afmetingen en het gebruik als werkschip, wordt de vlet gerekend tot de sloepen. Door de oplopende bodem heeft de vlet ook verwantschap met de aak. In elk geval was de vlet een populair werkschip en kende het daarvoor internationale bekendheid, vooral in baggerprojecten.

Typen vletten

We kennen diverse typen vletten. Ruwweg maken we onderscheid tussen een zeer platte vlet waarmee zelfs vee vervoerd werd van weiland naar weiland. Daarnaast is er de ronde vlet met een oplopende steven die werd gebruikt voor fijner vervoer. Binnen deze groepen zijn er varianten zoals de Helderse vlet, motorvlet, baggervlet, ijsvlet en de lelievlet. De laatste is vooral bekend door het gebruik bij de zeeverkenners. 

Beenhakker vlet

De Beenhakker vlet lag ten grondslag aan het ontwerp van de Frappant 'Stoer' 600D. De geringe diepgang, stabiliteit, ijzersterke constructie en relatief grote binnenruimte maakte de Beenhakker vlet tot een veel gebruikte betrouwbare partner binnen diverse takken van de Nederlandse binnenscheepvaart en baggerprojecten. Na jaren van trouwe dienst werden de vletten vaak verkocht aan liefhebbers die deze recreatief gebruikten. Door de ijzersterke bouw kom je de modellen nog steeds overal tegen.

Weer in ere

Frappant heeft de Beenhakker vlet weer in ere hersteld en voor recreatief gebruik doorontwikkeld. Het is een ode aan de Nederlandse scheepsbouw en het ontwerp van modellen van vroeger jaren. De Frappant 'Stoer' lijn heeft daarom een degelijke nostalgische achtergrond met aanpassingen en eisen van de huidige tijd. Na deze eerste lijn heeft Frappant haar segment uitgebreid met diverse andere modellen.

Maak een afspraak voor een proefvaart 

Wilt u meer informatie? Maak een afspraak voor een proefvaart in onze vletten. Tijdens een inspirerend tochtje over de wateren bij Leiden komt u alles te weten over onze kwaliteitssloepen.
 
 

Onze Beenhakker vletten

Modellen

Share this